Бременност

  • УРОЦИ ОТ ЖИВОТА
  • 20.11.2009 г.
Бременност


Когато дойде моментът в живота на едно момиче, когато по желание или по стечение на обстоятелствата се усъмни, че е бременно, идват и много въпроси и притеснения. Тук ще намерите стъпките, по които трябва да преминете по време на бременността си от регистрирането й до раждането.


І. Установяване, протичане.

Установяването на една бременност може да стане или с тест от аптеката, или след вземане на направление от личния лекар да се посети акушер-гинеколог по избор.
За да се използва предимството на програмата „Майчино здравеопазване” на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, е необходимо пациентката да е здравноосигурена и да е избрала свой личен /общопрактикуващ/ лекар.
След прегледа на ехограф и установяване наличието на плоден „сак”, след 20-30 дена се осъществява втори преглед. При наличието на нормално развитие на плода, бременната се регистрира в женска консултация по избор. По Здравна каса се полагат три безплатни прегледа на ехограф - в началото, в средата и в края на бременността. Консултациите трябва да се извършват в присъствието на лекар и акушерка. До третия лунарен месец се провеждат по график, а след това по веднъж на месец. Извършват се както задължителните първоначални и поетапно протичащи изследвания в лаборатория – кръв и урина, също така - ехограф и биометрични измервания – нарастване обиколката на корема, кръвно, тегло, движенията и сърдечните тонове на бебето, положението на плода. Проследяват се и всички появили се симптоми от медицинско естество.
Акушер-гинекологът има право по време на бременността да издаде болничен от 5 дена /еднократно/.
При проблемна бременност, пациентките посещават повече от един път на месец консултациите до излизане по майчинство. Прегледите се правят съобразно нейното състояние и лунарните й месеци. Ако се наложи се предприема хоспитализация. Направлението за влизане в болница се издава от наблюдаващия акушер-гинеколог.

ІІ. Излизане в майчинство, раждане, оформяне на документи.


В полагащите се 180 дена, влизат и 45-те, в които бременната излиза в т.н. „майчински”. При преносване или преждевременно раждане, съответните дни се компенсират от детската консултация.
Когато настъпи момента на раждането, родилката постъпва в избраната от нея болница с набор от бланка и медицинска документация, издаден от женската консултация, в която е описан ходът на бременността. Раждането може да протече както в частна така и в държавна болница – никой няма право да върне жена с разкритие. Желателно е родилката няколко дена преди термина да посети болницата, в която има желание да роди, за да се запознае с реда за постъпване. Бременната има право да избере предварително екипа, който да изроди бебето – обикновено това е наблюдаващият гинеколог.
След като се роди детето се записва в детска консултация и родителите го регистрират с попълнени документи от родилния дом в ЕСГРАОН.
Надяваме се да сме полезни с предоставената информация!
Споделете вашето мнение
Дирекция Мл. дейности


Връзки

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close