Пренатално възпитание

  • УРОЦИ ОТ ЖИВОТА
  • 12.01.2010 г.
Пренатално възпитание

 

Запознаването на бъдещите майки с основите на пренаталното възпитание е от особена важност за оптималното положително развитие на детето. Какво означава този термин? Това е времето от зачеването до раждането на детето. В буквален превод означава „предродилен” период. През 1995 година в Сан Франциско /САЩ/ на конгреса на Асоциацията по пренатална психология и здраве, доктор Дейвид Чембърлейн за първи път докладва случай, който доказва наличието на съзнание у нероденото дете.


В днешния забързан и динамичен свят, изпълнен със стрес и напрежение, новината за появата на дете може да породи различни чувства в бъдещата майка. Но според съвременните научни медицински и психологични изследвания, оплодената яйцеклетка има „съзнание” за това дали бременността е желана или не. Учените обръщат специално внимание на това, че мислите и емоциите на бременната, са от особено значение за бъдещото формиране на плода. Деца, които не са били желани, в процеса на бъдещото си развитие проявяват агресивност, отчуждение, асоциално поведение, алергии и много други психични, поведенчески и физиологични отклонения.


Според Ведическата традиция, всеки копнеж на майката по отношение на бъдещото й дете, рикошира след това в личностната му реализация. Според древните езотерични учения, бременността е предпоставката за изграждането на бъдещото същество. Майката не само формира качествата на бъдещата си рожба, дооформя ги, но дори може да промени чрез емоционалното си поведение, информацията заложена в гените на зародиша. Всички чувства, които преминават през майката се предават през плацентата и директно влияят върху изграждането на детето. Това е периодът на оформяне на неговото здраве, на начина му на общуване, на интелектуалните му възможности, дори и на полагане на основите на бъдещи творчески възможности.
От особена важност е как една бъдеща майка преодолява трудностите – с оптимизъм, или със страх и притеснения. Така деца с различна пренатална опитност могат да проявят и различни реакции в бъдещия си живот - с позитивизъм и добронамереност, или с притеснения и фобии.


От особено значение за развитието на ембриона е средата, в която майката износва своята бременност. Гените на всеки човек, носят определена информация по която се формира организмът. Какъв процент от нея ще включи, или изключи зависи и от сигналите получени отвън. Бъдещата майка, трябва да избягва ситуации на стрес, повишена тревожност, защото отделящите се при тези негативни изживявания хормони – катехоламините например, проникват през плацентната преграда и навлизат в плода. Те водят до недостатъчно нарастване на плода, увеличен процент на смъртност, слабо когнитивно развитие. Същото се отнася и за ендорфините, отделящи се при положителните емоции. Те от своя страна спомагат за засилено развитие на растежа, израстване на нивото на сензорното възприятие на плода. Затова, съветът на специалистите е да се заменят негативната среда – както информационна, така и психологична със спокойна и хармонична обстановка. Слушане на приятна музика, гледане на произведения на изкуството и четене на подходящи литературни произведения са част от начините за доставяне на естетична наслада и добро настроение на бременната жена, които ще рефлектират положително и върху формиращия се плод.


Пренаталното общуване и възпитание е отговорност, която би трябвало да се възпитава у всяка бъдеща майка. Процесът на зачатие, износване и раждане на едно дете има дълбок духовен смисъл. Важно е да се осъзнае, че грижата за положителното, емоционално и психично развитие на детето още от утробата на майката е жизнено важен въпрос за качеството на бъдещото поколение!


„Човечеството дължи на децата най-доброто, което може да даде”
/Уводни думи към декларацията за правата на детето на ООН/
Споделете вашето мнение
Дирекция Мл. дейности


Връзки

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close