Как се пише автобиография?

  • УРОЦИ ОТ ЖИВОТА
  • 10.12.2009 г.
Как се пише автобиография?

 

 

Мненията за това как би трябвало да изглежда една автобиография са различни и по-често са доста объркващи. С тази статия бихме искали да ви помогнем в избирането на най-подходящата форма, която да отговаря за избраната от Вас кандидатура.
Важно е да помните, че автобиографията ви не е просто разказ за живота, а инструмент, чрез който вие предлагате своите професионални качества и опит.


За всяка една отделна длъжност, за която кандидатвствате, е препоръчително да изготвяте нова автобиография, в която да наблегнете върху досегашния си професионален опит, необходим за избраната нова длъжност.
Хубаво е да бъдете конкретни, да изброите в каква област сте работили, трудов стаж, брой на местата, където сте работили, професионални постижения, образование и квалификации.


Наблегнете върху положителните си качества, те трябва да изпъкват още на пръв поглед, като използвате активни, а не пасивни глаголи, като подчертаете, че сте успели да допринесете за развитието на предишната компания, за която сте работили. Може да включите и специфични познания и активности, които са помогнали за издигането ви в професионалната йерархия. Така бихте били по-спокойни, че точно вашата автобиография ще бъде забелязана, а не отхвърлена като „безинтересна.” Най-важната информация напишете още на първата страница. Започнете със сбито описание на досегашната си кариера, така че положителните ви качества и опит, в които се чувствате сигурни, да изпъкнат още в началото, така ще подчертаете сериозността на кандидатурата си.


Дължината на автобиографията ви също е от значение, затова специалистите препоръчват ако имате трудов стаж по-малък от 10 години или искате изцяло да смените професионалното направление, автобиграфията да се вмести в 1 страница.
Ако трудовият ви стаж е свързан с настоящата цел и е повече от 10 години, ако професионалните, технически и организаторски умения не биха могли да се опишат накратко, тогава е добре тя да обхваща 2 страници.
Автобиография от 3 страници бихте могли да представите ако сте опитен старши мениджър или изпълнителен директор с поредица от управленски постижения.


Преди да предадете вашата автобиография не забравяйте да я проверите за грешки. Затова би могъл да ви помогне и добронамерен приятел, който да я преразгледа. Неговият поглед отстрани би помогнал да видите неясноти. Използването на кратки, точни и ясни изречения е препоръчително. Затова се убедете, че сте написали своята автобиография максимално конкретно, стегнато, като проличи че сте наясно със своите положителни качества и опит и сте убеден, че бихте постигнали целта си. А тя е да ви наемат на избраната длъжност.


От 2002 година Европейската комисия въведе единен формат за автобиографията. Той би могъл да се използва в електронен и книжен вариант. Можете да го изтеглите оттук на български, английски, немски, испански, френски език.


Предлагаме ви и няколко полезни сайта с повече информация написана от специалисти в сферата на човешки ресурси и подбиране на работен персонал: http://www.karieri.bg/karieri/suveti/246472_kak_se_pishe_avtobiografiia/
Много полезен и интересен сайт,където ще прочете как би могла да се напише автобиография от майки-http://www.jobhow.org/28.html
И последен сайт на Министерството на труда и социалната политика - Агенцията по заетостта - http://www.az.government.bg/


Споделете вашето мнение
Дирекция Мл. дейности


Връзки

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close