Кибермагьосниците ще разкрият пред родители тайните на интернет пространството

  • АКТУАЛНО
  • 11.07.2019 г.
Кибермагьосниците ще разкрият пред родители тайните на интернет пространството

Летни занятия „Кибермагьосници“.


Учениците от ОУ „Найден Геров“ и ОУ „Христо Ботев“ във Варна ще представят пред своите родители тайните на киберпространството, които усвоиха през последните две седмици в рамките на проекта „Кибермагьосници“. Събитието ще е в петък – 12 юли, от 17.00 ч. в Младежкия дом във Варна. По време на срещата преподавателите на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ ще предоставят пред родителите полезна информация за сигурността и избягване на опасностите в дигиталната средата, която ползват техните деца. Образователният проект се реализира от Дирекция „Образование и младежки дейности" на Община Варна и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър". Той е в изпълнение на Програмата за стимулиране на дейности и изяви на учениците от училищата в общината и цели да развие техните умения в областта на информатиката, математиката, изкуствата и най-вече безопасното и сигурно използване на дигиталната средата. Проектът обхваща 120 варненски ученици от 17 училища, които ще преминат през образователния проект „Кибермагьосници“ до края на август.

„Целта на обучението е сигурността в интернет да стане естествена проява за децата – да са наблюдателни, да могат да пазят себе си и личните си данни, да реагират адекватно на възникнали проблеми“, коментира доц. д-р Галина Момчева – ръководител на катедра „Информатика“ на ВСУ „Черноризец Храбър“, която отговаря за обучението. Учениците от 5. и 6. клас на варненските училища шифрират и дешифрират информация, анализират съобщения, скрити в снимки и в звуци. Запознават се с шифроващи устройства и машини. Кибермагьосниците играят с бинарни и шестнадесетични кодове, създават неразбиваеми пароли и изследват „отпечатъците“, оставени в интернет. Предстои и специален час, в който ще се научат да свалят истински отпечатъци, следвайки законите на физиката и химията. Особено внимание е отделено на емоциите на децата и механизмите за справяне със заплахи.

„Чувствам се като истински кибермагьосник!“, сподели Вики Филипова от СУ „Найден Геров“. За шестокласничката най-интересно е шифрирането и дешифрирането на информация. Съученикът й Боян Петров харесва създаването на анимация и вече знае нови похвати за движение на герои. 12-годишната Маргарита Райнова разказа, че по време на курса са създали собствен шифър, с който са кодирали известни обекти на картата на Варна. С особен интерес децата изработиха прототип на най-известната в историята кодираща машина „Енигма“.

Започна обучение на ученици от 3. до 8. клас от различни училища и във Варненския свободен университет. Децата работят в Технологичния институт на ВСУ „Черноризец Храбър“, където изучават магията на информатиката, математиката и изкуствата. Специален момент в обучението им е изследването на тактовете във фолклора и разучаването на народни танци. Младите кибермагьосници подготвят и театрална постановка, с която по интересен начин ще научат възрастните как да се предпазват в дигиталната среда. С особен интерес се очаква и часът, в който децата ще посетят кабинета по криминалистика на университета и ще работят с дактилоскопски отпечатъци.

Пълната програма и снимки на летните занятия „Кибермагьосници" ще намерите на http://cybersecurity.vfu.bg/kids.html

 

Снимки и видео от обучението вижте още на:

www.vfu.bg

https://www.youtube.com/watch?v=GfazU-Uq2Jk

https://www.facebook.com/events/2214282545326656/?active_tab=discussion
Споделете вашето мнение
Дирекция Мл. дейности


Връзки

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close