ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

  • АКТУАЛНО
  • 25.01.2022 г.
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

В София се връчиха годишните награди „Доброволец на годината” за 2021 (Национален приз „Доброволец на годината“ 2021 за Мартин Мартинов)


На 20 януари 2022 г., в София се връчиха годишните награди за 2021 г. на националния конкурс „Доброволец на годината”.

Конкурсът е учреден на 4 декември 2010 г. и се проведжда ежегодно от 2011 г. с основен организатор фондация „Астика“. Целта на конкурса е да се отдаде заслужено признание на доброволците за осъществените от тях доброволчески дейности за подобряване на благосъстоянието, толерантността и солидарността в обществото.

Големият приз „Доброволец на годината” за 2021 г. се присъди на Мартин Мартинов от София, за кампанията "Подай ръка", в подкрепа на на хората без дом и хора в нужда. От 2017 година Мартин Мартинов всекидневно, приготвя храна и изхранва около 140 човека. За дългогодишният доброволчески труд и алтруизма си Мартин Мартинов получи плакет и емблематичната за конкурса статуетка от бронз– „Човекът с голямото сърце”, която е изработена от бургаския скулптор Огнян Петков.

По време на церемонията организатора на конкурса, Любомир Вълков заяви, че националното жури единодушно е приело и потвърдило номинацията за Мартин Мартинов, „за неговата всекидневна самоотверженост, емпатия и хуманно отношение в подкрепа на нуждаещите се общества. Мартин е човекът с голямото сърце. Голямо сърце, защото само хора като него могат да бъдат толкова добри. Без да търси отплата и без да парадира той неуморно покрепя нуждаещите се като им дарява не само храна, но и човешко отношение, особено във времето на здравна, икономическа и социална криза. През последните години Мартин се превърна в национален пример за човечност и промяна. Примери като неговия са еталон за доброволчество и солидарност за подобряване благосъстоянието на всички”.

В отделните категории на националния конкурс „Доброволец на годината” за 2021 бяха връчени награди - почетен плакети в категориите:

 

„Околна среда” на младежкия доброволческия тийм „Collect4Life“ от София, за еко-кампанията за разделно събиране на електронни отпадъци и засадените млади дръвчета. Тази група ученици доброволци работят по своя кауза повече от две години. Те създават партньорства, като организират пунктове за събиране на стари телефони и ги предават на фирма за рециклиране. Със средствата, получени от тази дейност, купуват и засаждат дървета както в София така и в страната. За целта на проекта ръчно изработват кутии от рециклируеми материали, кутиите поставят в търговски обекти, офиси и др. Проектът има устойчивост, мащаб на въздействие и има възпитателна функция.

„Култура и изкуство” на Оля Иванова от Благоевград, активна доброволческа дейност в подкрепа на библиотеките от града. Тя нициира и организира дарителска кампания в училище под мотото „Да спасим книгата“, с цел подвързване на скъсани и разлепени книги, от книжния фонд на регионалната библиотека в Благоевград - Организира кампания за даряване на книги на училищната библиотека под мотото "Храна за ума"; Със средствата от спечелен доброболчески проект организира закупуването на помагала, които раздава на учениците в училището; по инициатива за връщане на хората в книжните храмове, са закупени и раздадени 60 читатески карти; събрани са много дарени книги. Които ще послужат за създаване на кътове за четене в детските отделения на болниците.

„Спорт и физическа активност” на Стела Илиева от Варна, за активна доброволческа дейност при осъществяването на спортни и масови събития по време на пандемия. По време на Световната купа по спортна гимнастика Стела е доброволствала при измерване температурата на участниците; следене за спазване на противоепидемичните мерки; подготвяне на състезателната и тренировъчни зали; озвучаване; работа на Kiss & Cry зоната и допинг контрол. На Европейското по художествена гимнастика тя е на позиция „Акредитация“, при работа с паспорти, PCR тестове, задължителни формуляри и връчване на баджовете. Помага е в зоните за (репетиции на церемонията по откриване ; поставяне на ограничителни ленти по седалките и следене за носенето на маски; приветстване и насочване на зрителите в залата). В дейностите по проект „Хале на открито“ помага с екипировката на деца, за уроците по кънки или скейтборд. Създава подписка в подкрепа изграждането на скейтпарк в град Варна. На Европейското първенство по ветроходство помага на състезателите с техните лодки (при спускането им във вода и тяхното изваждане).

 „Доброволец на годината“ е защитена словесна марка, регистрирана в Патентното ведомство на Република България. Изключителните права на марката са интелектуална собственост на фондация „Астика“.

 

*****

Информацията е изготвена от екип на фондация „Астика”, www.astika.eu, astika2003@abv.bg, astika2003@gmail.com, тел. 087 8757072 – Любомир Вълков
Споделете вашето мнение
Дирекция Мл. дейности


Връзки

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close