Национален младежки конкурс „Аз за моята община: един проблем - едно решение“

  • АКТУАЛНО
  • 05.07.2024 г.
Национален младежки конкурс „Аз за моята община: един проблем - едно решение“

Настоящата година е ключова за подготовката на общините за промяна в механизма за формиране на такса „битови отпадъци“. Тази стъпка е част от цялостен процес по въвеждане на нов подход в управлението на отпадъците, важна част от който е активното включване на гражданите и разширяване на разделното събиране на отпадъци.


През 2024 г. НСОРБ отново обявява Национален младежки конкурс „Аз за моята община: един проблем – едно решение“. Тази година темата е свързана именно с тази важна трансформация, която предстои във всички общини и промяната в обществените навици.

Мотото на конкурса през 2024 г. е „Аз за моята община: зелени идеи – чисти общини“.

Целта ни е чрез участието си в Националния младежки конкурс, обявен от НСОРБ, младите хора да добавят своя принос към усилията на общините за обективно и широко информиране на хората за промените и необходимостта от отговорно отношение към управлението на отпадъци.

Участниците в конкурса трябва да обмислят и предложат кампания сред жителите на общината, в която живеят, за насърчаване на разделното събиране на отпадъци, намаляване разхищението на храни и повторната употреба на дрехи, мебели и домакинско оборудване и др.

С подбора на темата на тазгодишното издание на конкурса НСОРБ се стреми да подпомогне общините в усилията им за активно включване на младите хора в дейностите на местно ниво, а също така да подкрепи усилията на общините за провеждане на проактивна информационна кампания за предстоящите промени в системите за управление на отпадъците и въвеждането на новия модел за определяне на такса „битови отпадъци“, които трябва да влязат в сила от 2025 г.

Участниците в конкурса следва да изпратят изложение на своята проектна идея /с текст, видео, презентация или др./ в съответствие с условията на конкурса, в електронен формат по електронна поща на НСОРБ, на адрес: konkurs@namrb.org

Срок за получаване на предложенията: 15 август 2024 г.

Националният младежки конкурс „Аз за моята община: един проблем – едно решение“ се провежда във връзка с отбелязването на Деня на българската община и местното самоуправление 12 октомври. Регламентът можете да изтеглите от прикачения файл.

През 2023 г. бяха получени 57 проектни предложения от млади хора от 33 български общини. Най-младият участник бе на 7 години, като най-честите предложения са от учащи и работещи между 16 и 25 години. Сред получените кандидатури имаше и 9 разработени от групи млади хора. Повече за първото издание на конкурса можете да видите ТУК.

Информация за тазгодишното издание на Националния младежки конкурс под мотото „Аз за моята община: зелени идеи – чисти общини“ можете да следите и на страницата на НСОРБ във Фейсбук: https://www.facebook.com/nsorb.1996 и в профила на инициативата. Регламентът можете да видите в прикачения файл тук.
Споделете вашето мнение
Дирекция Мл. дейности


Връзки

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close