Духовно – просветен център

  • НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ
  • 06.05.2009 г.
Духовно – просветен център

“Св. Архангел Михаил” при храм “Св. Архангел Михаил”

Адрес: гр. Варна, ул.”27 юли” № 9, тел. 052/ 614 691
e-mail:archangelmichael@abv.bg

Епархийският Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” при храм „Св. Архангел Михаил” е създаден през 2002 година с благословението на Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Дейността на ДПЦ е богослужебна и просветителска.

„Седмица на православната книга”
През 2005 г. за седма поредна година в град Варна се проведе Седмица на православната книга на тема “Ролята на Църквата за духовното възраждане на човешката личност и общество”.
Форумът се организира с помощта на Община Варна, Международен фонд “Единство на православните народи”, “Балкански православен младежки съюз” (BOYA), Фондация „Покров Богородичен”.
Предстои осмото поред издание на „Седмица на православната книга”, което ще се проведе през месец май. Темата е „Православната духовност в съвременния свят”

Срещи - беседи посветени на християнския живот
Към Духовно-просветния център ”Св. Архангел Михаил” всяка сряда от 18.00 ч. в Лекционната зала на ДПЦ се провеждат мисионерски беседи и лекции. Срещите се водят от протоиерей Василий Шаган, председател на храма и отговорник на Духовно -просветния център.
Всеки четвъртък от 18.00 ч. в Учебна зала се провежда Катехизаторски курс за начинаещи.

Книжарница за православна литература
„БЛАГОСЛОВ”
От създаването на Духовно-просветния център към него работи книжарница за православна литература. Към нея има сформиран библиотечен фонд на ДПЦ.
В книжарницата се предлагат книги от български, руски и сръбски православни издателства:

Православни издания, печатани към Духовно-просветния център:
Вестник „Алтернатива
Вестникът се отпечатва в Духовния център вече 5-та година. За това време, той намери своето място в църковното пространство. Увеличи се обема и тиража на вестника, както и разпространението му в цялата Варненска и Великопреславска епархия и други епархии.

Списание за семейството „Среща”
От август 2004 г. към Духовния центъра работи Издателски отдел на Варненска и Великопреславска св. Митрополия. Периодичното издание на отдела е списание „Среща”, издава се три пъти годишно.
В момента се подготвя издаването на „Нашата вяра”.

Неделно училище
Всяка неделя в Учебната зала от 10.30 ч. се провеждат заниманията на Неделното училище към храма. Училището съществува от 10 години, в него всяка година се обучават повече от 20 деца.

„Школа за изящно слово”
Обучението в школата е за ученици от II до VIII клас и се провежда всяка неделя и включва:

  • техника и култура на говора
  • пластични умения
  • анализи и сценични реализации на художествени текстове от литературата и драматургията
  • подготвяне на театрална постановка

Водещ заниманията – Мария Гинкова, актриса от Варненския театър „Стоян Бъчваров”

Обучителни курсове:
Курс по източноцърковно пеене
От 2004 г., с благословението на Варненски и Великопреславски митрополит Кирил се провежда курс за църковни певци към храмовете във Варненска  и Великопреславска епархия. Води се от преподавател, завършил СДС ”Св. Иван Рилски”. Курсът е безплатен.

Курс по иконопис
Курсът се води от Диян Димитров, иконограф, випускник на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Провежда се всеки съботен ден от 10.00 ч. до 18.30 ч. Сформирани са две групи: за деца и за възрастни.

”Лятно училище” за деца от 7 до 14 години
То стартира на 1-ви юли  и приключва на 31-ви август. Посещенията са безплатни и включват: Театрално студио за деца; Живопис; Рисуване и приложни изкуства; Краезнание.

Програма "Превенции"
Проектът "Да съхраним живота" представлява превенция срещу изкуственото прекъсване на бременност (аборт), както и разясняване на вредата от някои видове контрацептиви. Провежда се през учебната 2005/2006 г. в няколко варненски училища.
Проектът "Наркопревенция" представлява превенция на наркомания, алкохолизъм и други зависимости. Провежда се през учебната 2005/2006 г. в няколко варненски училища.
Проект "Училище за живота", насочен към учениците от среден и горен курс от няколко варненски гимназии. Целта му е учениците да се запознаят с християнското учение за брака и семейството, както и с последиците за здравето и репродуктивността при безразборни или ранни полови контакти.
Занимания на доброволци от ДПЦ с деца сираци от дом „Надежда”, гр.Варна. Заниманията включват подготовка на децата по различните учебни предмети и часове по християнска култура.
Част от проектите на ДПЦ "Св. Архангел Михаил" финансира Варненска и Великопреславска св. Митрополия, друга част се поема от църковното настоятелство при храма, също така се усвояват средствата, спечелени от различни фондации по различни програми, и се търсят дарения от физически и юридически лица. Изключително ползотворно е сътрудничеството между ДПЦ ”Св.Архангел Михаил” и Община Варна-Дирекция „Младежки дейности и спорт”.


 

 

 
Споделете вашето мнение
Дирекция Мл. дейности


Връзки

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close