РОЕ „Шалом” – Варна

  • НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ
  • 15.05.2014 г.
РОЕ „Шалом” – Варна

ОЕБ „Шалом” (Организация на евреите в България „Шалом”) тази година навършва 10 години. Подобни организации има в цял свят, тяхната цел е евреите от Диаспората (страни, извън Израел, населявани от евреи) да имат възможност да съхранят традициите и ценностите си.

РОЕ „Шалом” – Варна е една сравнително малка организация. Членовете й наброяват около 250 човека. Условно те могат да се разделят на 3 групи: деца и младежи, Средно поколение и Златна възраст, като всяка от групите се занимава с различни дейности.
Децата и младежите имат възможност да посещават Неделно училище (всяка неделя от 14:30 в сградата на РОЕ „Шалом” – Варна, ул. Мусала 7). С програмата му се занимават Светослава Калдеронова и Ева Конфино. Всяка седмица, желаещите да посещават Неделното училище, ги очакват различни изненади. Главните цели са запознаване с еврейските история и религия, подготовка и организация на големите еврейски празници. Но тъй като това не е истински училище, има място и за забавление, което запълваме с еврейски песни и танци.

Средното поколение отбелязват Шабат (от иврит – събота, денят, в който всички евреи почиват) с разнообразна и интересна програма. На големите празници (като например Ханука, Пурим, Песах и др.) РОЕ „Шалом” – Варна празнува заедно и тогава можем да разчитаме на помощта и креативността на Средното поколение.

Златната възраст, или клуб „Шалом”, също не пропускат да отбележат Шабат. В тяхната програма са включени беседи на значими от еврейската история теми. Въпреки това остава място и за малко хумор – самоиронията е типична еврейска черта и всяка седмица талантливи разказвачи развеселяват публиката с най-актуалните еврейски вицове. Разбира се, Златната възраст са важна част както като присъствие, така и като участие на всички еврейски празници, и винаги разчитаме на техните мъдри съвети и опит.

Целите и на трите групи са еднакви: да съхранят еврейските ценности и да ги предават в поколенията, да запазят еврейското самосъзнание.

Разбира се, РОЕ „Шалом” – Варна не е затворена общност: всяка година за деца и младежи се организират пролетни, летни и зимни лагери в страната и чужбина, както и многобройни семинари на различни теми, където варненските представители могат да се запознаят с техни връстници, да обменят идеи, впечатления и преживявания. Средното поколение и Златната възраст също имат възможност да опознаят България, където да се срещнат с евреи от други общности.

Контакт:
РОЕ „Шалом” – Варна
Ул. Мусала 7
e-mail: shalomva@mail.orbitel.bg
Председател: Олег Калдерон
Секретар: Валентина Трифонова
Тел.: 052/612653 или 098 834 7624
Отговорник деца и младежи: Светослава Калдеронова
Тел.: 052/435427 или 0888/598067
Отговорник Средно поколение: Жана Димитрова
Отговорник Златна възраст: Хаим Фархи


 

 

 
Споделете вашето мнение
Дирекция Мл. дейности


Връзки

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close