Туристическо дружество

 • НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ
 • 30.01.2012 г.
Туристическо дружество

                          ТД „Черноморски простори” гр. Варна 

 

           Дружеството е учредено на 11 януари 1980 г. от 105 туристи в ДНФ. Регистрирано е във Варненски окръжен съд по закона за юридически лица с нестопанска цел в обществена полза. Притежава лицензия за провеждане на спортна дейност от Министерството но младежта и спорта. Притежава регистрация от Министерството на правосъдието и от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.  Членове сме на Българския туристически съюз /БТС/, Българската федерация по туризъм /БФТ/, Българската федерация на туристите ветерани /БФТВ/ и Българската федерация по морски многобой и приложен туризъм /БФММПТ/.

           Управлението на Дружеството се осъществява от Общо събрание /свиква се един път в годината/, Управителен съвет /УС/ и Инспекторат/ двата органа управляват дейността между две общи събрания/. Всяка година се приема Календарен план за дейността през годината и бюджет. Всеки член на Дружеството членува доброволно в следните клубове: пешеходен, колоездачен, за юношески и младежки туризъм, ски, морски и воден, автотуризъм, на туристите ветерани и две комисии: по екология и по маркировка. Към Дружеството провежда дейност и туристическият хор „Влади Анастасов”. Всеки клуб и комисия си избира председател, който ръководи дейността му/й. Мандата на всеки ръководител е за 5 години. Дружеството подготвя свои кадри, които се подготвят за: младши инструктор по туризъм, инструктор по туризъм, организатор и планински водач. В Дружеството се работи на доброволни начала и никой не се води на щат.

            Ще изброим някои от по-съществените прояви по клубове:

 1. Пешеходен клуб:  екскурзионни летувания и зимувания по Родопите, Рила, Пирин, Стара планина и Средна гора за 5 – 10 денонощия. Организирали сме: 7-я Национален преглед по оцеляване в зимни условия „Мальовица 2011”, 13-я Национален туристически поход „Черноморски бряг 2011”, двудневни походи до: х. Мадарски конник, х. Приста, х. Букаците, х. Тича, х. Младост, х. Чудните скали и др.  Тридневни походи до: х. Паскал, х. Пчелина, х. Момина скала и др. Посетени са по – голяма част от 100 – те национални туристически обекта. Организирани бяха 8 бивакувания на палатки. Проведени са 48 еднодневни излети и похода в околностите на Варна и близките забележителности Побити камъни, Рояшки скален манастир, кр. Петрича и др.
 2. клуб „Юношески и младежки туризъм”: ежеседмични походи / 11 бр./ и излети / 34 бр./ около Варна и кр. Петрича, кр. Овеч, Побити камъни, ПП „Златни пясъци”, походи с ученици до : Първите Български столици, Русенски Лом и Ивановски скални манастири, Родопите- Перперикон, Кърджали, Златоград,  и др. Нощували сме на хижите: Приста, Мадарски конник, Златоград, Млечино и др.    Посетени са над 35 от 100 – те НТО.
 3. Коло – клуб: международни походи: Седми поход „Варна – Истанбул - Варна”, 11 и 12 – ти коло- похода Варна – Констанца – Варна. Организирахме : обиколка на Българското Черноморие до р. Резовска и 12 еднодневни коло – походи от 20 до 40 км около Варна до Болчик, Златни пясъци, р. Камчия, Побити камъни и др. Обучихме няколко нови велотуристи. Участвахме в международния ден без автомобили, организиран от Община Варна.
 4. Ски клуб: организирахме ски училище на Мальовица и каране на ски на Мальовица и Смолянски езера.
 5. Морски и воден клуб: организирахме обучение по подготовка на лодките за гребане и ветроходство с ученици и младежи, както и гребане с лодки и двуместен каяк в тихи води и в море.
 6. клуб на туристите ветерани: три екскурзионни в Родопите и Стара планина, 8 двудневни походи в х. Мадарски конник, Букаците и Младост.  Две екскурзии до манастирите във Великотърновска духовна епархия и водопадите. Проведени са 43 ежеседмични походи и излети в околностите на Варна.
 7. клуб по автотуризъм: проведени са десетки екскурзии из България, Гърция, Румъния и Украйна с посещетие на важни обекти от 100-те НТО и съществени красиви градове и планини в околните държави.
 8. Комисии:

-       по екология : организирани са две лекции за промяна на еко- законодателството на България, четири екомониторинга за състоянието на природата, обучение по екоповедение на туристите в природата, както и участие при почистването на плажната ивица до х. ВЕТЕРАН И ВАРНЕНСКИЯ ПЛАЖ.

-       По маркировка: маркирахме маршрута от кв. Галата през х. Черноморец до ПЗ Пашадере /Лимана/ с ученици, м-т с. Аспарухово, Манастирски рид, х. Чудните скали, проучени са два маршрута из Камчийска планина. Обучили сме 8 млади маркировача и 11 възрастни.

 1. Работа с доброволци: За трета година работим с ученици и студенти доброволци по проект на Община Варна. С тях успяхме да проучим два туристически маршрута, да подновим туристическа маркировка на два маршрута, да ги обучим по гребане и бувакуване, да посетим природни забележителности, редица музеи и крепости, обменихме опит по екология с ръководството на ПП „Златни пясъци” и редица други дейности.

10. участие в прояви на БТС, БФТ и др.: участвахме в : 64 НТП па стъпките на Христо Ботев, по стъпките на войводата Г. Бенковски, 51 НТП на жените по случай 8 март, в регионалните походи организирани от: ТД „Дочо Михайлов” Силистра, ТД „Шипка” Пловдив, ТД „Алеко” Нова Загора, ТД „Росица” Павликени, ТД „Трапезица” Велико Търново,  ТД „ Никола Симов” Търговище, ТД „Мадарски конник” Шумен и др.

11.   хор „Влади Анастасов”:  Дейността му се посвещава на хоровото пеене и провеждане на десетки концерти. Хорът участва в провеждания преглед между хоровете в местността Офелиите на Витоша.

12.   Нови прояви за 2011 г.:  пешеходна обиколка на яз. Тича, изкачване на върхове в Хималаите до 5500 м.н.в., прояви в Македония, Сърбия, Турция и др. съседни страни по колоездене и пешеходен туризъм.

 


 

                                        АТАНАС СИВКОВ

         Секретар на ТД „Черноморски простори”

      Данни за Дружеството:

 1.    Адрес за кореспонденция:

9020 гл. Варна ж.к. Младост бл. 124 вх. 6 ап. 1

  2. Телефони:

      0882 995 030

      052 / 73 21 61

3. ел. поща и сайт:

    prostory@abv.bg

    www.    Bgturist.org

 

 

 
Споделете вашето мнение
Дирекция Мл. дейности


Връзки

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close