Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения

  • НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ
  • 02.05.2009 г.
Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения

9005 Варна к-с“Чайка” бл.67 вх.Б тел./факс 052/7871 63 e-mail:into@mbox.contact.bg

Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения е създадено като организация с нестопанска цел за подпомагане и създаване на благоприятни условия за живот на лица с умствени затруднения и техните семейства: създаване на условия за тяхната социална интеграция, обучение в социални, жизнени и творчески умения, посрещане на социални нужди, промяна отношението на обществото към лицата с умствени затруднения. Сдружението е регистрирано през 1994г. под името “Общество за защита на лица с интелектуални затруднения и проблеми в психичното здраве”. През 1996 г. е открит Семеен център “Чайка” към сдружението. От неговите услуги се ползват около 150 семейства, които могат да получат безплатна консултация по вълнуващите ги въпроси. От 1997г. Сдружението е член на Съюза на българските фондации и сдружения / СБФС/, пълноправен член на Националната мрежа за равни възможности /НМРВ/, която се администрира от Фондация ЖАР, а от 2003г. е член и на Българската Асоциация за Лица с Интелектуални Затруднения /БАЛИЗ/. От 1999 г. притежава лиценз за социални дейности. През 2001год. при пререгистрация по новия Закон за юридическите лица с нестопанска цел е регистрирано под името Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения, а през 2004год. се определя като организация с нестопанска цел в обществена полза /Удостоверение № 014/20.04.2004г. на Министерство на правосъдието/. Сдружението е пълноправен член на Обществения съвет за социална интеграция и рехабилитация към Община Варна.

В своята работа активно партнира с неправителствени организации от Холандия /Фондация “Дордрехт-Варна” и ДАГ от гр. Дордрехт/ и от Великобритания /Бъртън стрийт прожект от гр. Шефилд/.

Сдружението има за цел да осъществява мероприятия и дейности по превенция, рехабилитация и социална интеграция на лицата с умствени затруднения за равнопоставеното им участие в гражданското общество.

За постигане на целта си Сдружението осъществява следните задачи:

 Информиране и консултиране на лицата и техните родители за наличните програми и услуги за хора с увреждания, за възможностите за образование, трудова заетост и социална защита.

 Организиране на образователни, културни и спортни дейности за лица с интелектуални затруднения и проблеми с психичното здраве, както и създаване на възможности за трудова терапия.

 Повишаване на степента на информираност и създаване на обществено отношение към лицата с умствени затруднения за техните права, възможности и потребности.

 Осъществяване на изследователска и издателска дейност, организиране и провеждане на конференции, семинари, срещи и изложби с цел разпространяване и свободен обмен на информации и опит по проблемите на превенцията, рехабилитацията и социалната интеграция на лицата с умствени затруднения.

 Взаимодействие със сродни неправителствени организации у нас и в чужбина. Участие в съвместни проекти, обучения и обмяна на опит по проблемите и задачите на Сдружението.

Варна 9005

кв.»Чайка», бл.№ 67, вх.Б

тел./факс 052/ 78 31 65; тел. 052/78 31 63;

Е-mail:into@mbox.contact.bg

Надя Вълкова – председател на УС

д-р Т. Сидерова –изп. директор

 


 

 

 

 

 

 

 
Споделете вашето мнение
Дирекция Мл. дейности


Връзки

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close