Как се изчислява терминът на раждане?

  • УРОЦИ ОТ ЖИВОТА
  • 12.01.2010 г.
Как се изчислява терминът на раждане?

 

Скъпи бъдещи майки, Вашата бременност вече е установена. Появяват се много въпроси -  как ще протече бременността, какво ще е детето – момче или момиче, а може би близнаци…Не на последно място бъдещите родители се вълнуват и кога ще се роди тяхното дете.


Определянето на термина е доста условно и ориентировъчно, защото зависи от продължителността на месечния цикъл, от регулярната му цикличност.

         Много са редки случаите, когато се знае точната дата на зачеването. Един от най-благоприятните периоди за това е по време на овулацията, която е около две седмици преди началото на следващия цикъл.

         Нормалната бременност продължава около 280 дни или 40 седмици от началото на последната менструация. Един от най-използваните методи от акушер-гинеколозите и акушерките за изчисляване на  термина е като се сметнат 280 дена от началото на последния месечен цикъл. Този метод отчита така наречената гестационна възраст на зародиша. Тя е различна от биологичната възраст, която е с  две седмици по-малко и се брои от датата на зачеването. През първите 8 седмици след оплождането, оформящото се бебе се нарича ембрион. След ембрионалния период, следва фазата на така наречения фетус.

         Друг много разпространен начин за определяне датата на раждане е като се извадят три месеца от първия ден на  последната менструация и към него се прибавят седем дни. Например, ако последната Ви менструация е започнала на 20-ти февруари, терминът Ви ще  е на 27-ми ноември.

         Може да се срещне литература, в която фазите на бременността се отчитат в триместри. Те делят периода на износване на три части, всеки от които продължава около 13 седмици. Това деление отчита етапите на развитие на плода. През първия триместър се оформят тялото и повечето органи, сърцето започва да бие. В този период бъдещите майки трябва да са особено внимателни, защото се отчитат най-голям брой спонтанни аборти и ембрионът е най-податлив към токсините на околната среда. През вторият триместър продължава развитието на феталните органи. По време на третия триместър от бременността феталното развитие продължава в подготовката за живот извън организма на майката. Тогава, за съжаление се проявяват повечето проблеми на бременната – високо кръвно, прееклампсия /високо кръвно – 140/90mmHg; бързо увеличаващо се тегло; отоци в крайниците и лицето; повишен белтък – албумин; силно главоболие; промени в начина на виждане – замъгленост, двойни образи; гадене, повръщане; болки и чувствителност в горната част на корема/.

         Терминът може да се изчисли и чрез отчитане на лунарните месеци. Един лунарен месец продължава точно колкото един пълен кръг на Луната около Земята - т.е. 28 дни. По този метод на изчисляване, бременността продължава 10 лунарни месеца, считано от първия ден на последната менструация.

         Важно е бъдещата майка да знае, че терминът е просто една предполагаема дата и да не се притеснява ако роди няколко дена по-рано или по-късно. Независимо по кой метод се изчислява датата на раждане на бъдещото дете, бременността ще продължи толкова, колкото е необходимо, за да се оформи фетусът напълно. Посрещнете Вашето дете с радост и много обич! То се нуждае от Вашата грижа и любов!
Споделете вашето мнение
Дирекция Мл. дейности


Връзки

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close