Стъпки за изготвяне на перфектното мотивационно писмо

  • УРОЦИ ОТ ЖИВОТА
  • 12.01.2010 г.
Стъпки за изготвяне на перфектното мотивационно писмо

 

Целта на всяко мотивационно писмо е да убеди евентуалния работодател колко ценен и необходим работник бихте били за него. В изложението си може да наблегнете на Ваши положителни резултати, придобити в резултат на практиката, а не след завършена квалификация. Това са умения, които обикновено не се споменават в приложената автобиография.


За да избегнете ситуация, в която Вашето писмо не попада на точния човек, а стои на нечие секретарско бюро, най-добре е да разучите /ако не е посочено изрично в обявата за работа/, кой ще взема решенията относно подборът на кандидати.

Не ползвайте готов текст от примерно мотивационно писмо. Няма да направите добро впечатление пред този, който го чете, защото шансът и други да са го използвали е голям. Намерете време и съставете една уникална презентация за себе си, да има „примамка”, която да Ви осигури покана за интервю. Това е Вашият коз да се представите по по-творчески и убедителен начин.

Когато се представяте в писмото за кандидатстване, трябва да наблегнете на:
• Вашите предимства пред другите кандидати – конкретни примери за умения и опит, успешно приложени в предишната Ви работа;
• не наблягайте на това какви сте, а какви проблеми на работодателя сте в състояние да решите, като демонстрирате разбиране на естеството на работа на конкретното място където кандидатствате за работа. Истината е, че личната преценка за качествата или мотивацията Ви по-малко вълнува мениджъра, отколкото това, с което реално бихте допринесли за развитието на работната позиция за която кандидатствате;
• акцентирайте на областите, в които можете да допринесете за успеха на фирмата или предприятието, но за това е необходимо предварително детайлно запознаване с дейността на работодателя – бизнес стратегия, място на пазара, продукти, услуги, големина на фирмата, клиенти, конкуренти;
• подчертайте желанието си за развитие;
• обвържете Вашите умения с изискванията за обявената длъжност, като използвате думи и изрази от обявата за работа.
Правилната тактика за представянето си, може да подсилите с използване на силни, мощни думи, най-вече глаголи – управлявам, продавам, организирам, усъвършенствам, оптимизирам, разработвам, координирам, подобрявам, внедрявам, контролирам и т.н.

Избягвайте една от най-често допусканите грешки при подготвянето на мотивационнто писмо – феноменът „АЗ”. Прекомерната му употреба може да внуши излишна самонадеяност, докато Вашата цел е била да се представите в най-добрата си светлина.Успешно може да замените „аз”, с „ме” или „мен”.

Желателно е мотивационното писмо да не е по-дълго от една страница А4. Абсолютно недопустимо е наличието на факталогични и правописни грешки. Това пряко показва ниво на култура, образование, както и как се справяте с кореспонденция.

Споделете вашето мнение
Дирекция Мл. дейности


Връзки

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close