ПРАЗНИК НА МОРЕТО 2012

  • АКТУАЛНО
  • 23.05.2012 г.
ПРАЗНИК НА МОРЕТО 2012

Очаквана с огромен интерес от морските среди, петата ветроходна регата BMW Black Sea International събира екипажи от България, Румъния, Турция и Украйна във Варна на 24 май. Това е единствената ветроходна регата, провеждаща се в две Черноморски държави. Стартът на гонките е във Варна на 25 май, а финишът на 27 май в румънското пристанище Мангалия.

ПРОГРАМА

23 май

10-12 ч. Подреждане на изложението.

14-19 ч. Културна програма – Морска гара

24 май

Приставане на яхтите , участници в Черноморска регатата

10 -12 ч. Културна програма– Морска гара

12-16 ч. Демонстрации на море – ветроходни и гребни лодки, кану, скутери, радиоуправляеми модели, сърф, и др./ в акваторията пред Морска гара/

17- 18 ч. Културна програма – Морска гара.

19 ч. Официално откриване на изложението

25 май

Парад на ветрилата.

10 -12 ч. 12- 13 ч. 14 -16 ч. Разходка за деца и младежи с корабите „Роял Хелена”, „Пинта” и „Калиакра” във Варненския залив

13-17 ч. Водолазни демонстрации - плувен комплекс „Приморски”

16 -20 ч. Културна програма – Морска гара

26 май

9 ч. Старт на ветроходна гонка към Мангалия

10 -12 ч. 12- 13 ч. 14-16 ч. Разходка за деца и младежи с корабите „Роял Хелена”, „Пинта” и „Калиакра” във Варненския залив

27 май

10 -16 ч. Състезание по риболов за любители. Край на изложението.

 


BMW Black Sea International Regatta се провежда за пръв път през 2008 г. Организатор на регатата e Yacht Club Romania в партньорство с LZ Yachting Bulgaria с подкрепата на яхт клуб Одеса. Ветроходната надпревара е под егидата на общините Варна и Мангалия.

Първият състезателен ден, 25 май от 11.00 ч., екипажите ще се надпреварват в три иншорни гонки в акваторията на Варненския залив. Най-добрият ще заслужи Купата на Grand Mall.

На 26 май е стартът на етапа Варна – Мангалия (60 морски мили), а на 27 май са предвидени три нови гонки в залива на Мангалия. В румънското пристанище ще бъдат връчени и купите на победителите в крайното класиране по класове.

Главен съдия (The Principal Race Officer) е Янис Клейдонас, изпълнителен директор на Offshore Yachting Club в Родос, Гърция. Международното жури на регатата е съставено от съдии от Румъния, България и Гърция.

Екипажите, класирали се на първо място в класовете IRC Racing, IRC Cruising 1, IRC Cruising 2, ще получат часовници M Chronograph от специалната колекция на BMW.

Регатата е част от програмата на Празника на морето, организиран за втори път от Община Варна. Празникът ще се проведе от 23 до 27 май в акваторията на Морска гара Варна с идеята да фокусира вниманието на обществеността върху възможностите за упражняване на водни спортове от професионалисти и любители. В рамките на проявата ще се включат и ветроходците от петата ветроходна регата BMW Black Sea International. По време на празника ще има изложение на яхти и богата културна програма, която започва още на 23 май от 14 ч.

Официалното откриване на изложението е на 24 май от 19 ч. Събитието ше даде възможност на фирми, клубове и неправителствени организации да демонстрират услугите и стоките, които предлагат, както и да създадат нови контакти и партньорства.

С интерес се очакват демонстрациите на море с ветроходни и гребни лодки, кану, скутери, радиоуправляеми модели, сърфове, които ще се проведат в акваторията пред Морска гара на 24 май от 12 до 16 ч.

Най-красивият момент от празника - Парадът на ветрилата, е на 25 май. Същия ден от 13 до 17 ч. в плувен комплекс „Приморски” ще могат да се наблюдават водолазни демонстрации. А на 25 и на 26 май деца и младежи ще могат да се разходят с корабите „Роял Хелена”, „Пинта” и „Калиакра” във Варненския залив. Часовете на тръгване са 10 ч., 12 ч. и 14 ч.

 На 27 май от 10 до 16 ч. е състезанието по риболов за любители, след което изложението ще бъде закрито.

 

 

 
Споделете вашето мнение
Дирекция Мл. дейности


Връзки

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close